Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teljesen felesleges házit írni egy új kutatás szerint

2012.12.15

 

Teljesen felesleges leckét írni egy új kutatás szerint!

Csak nem erre a hírre, ennek bizonyítékára vártatok már régóta?

 

 

Az amerikai Virginia Egyetem kutatása szerint a házi feladat egyáltalán nem fejleszti a gyerekeket, nem kapnak jobb jegyet feltétlenül akkor, ha lelkiismeretesen megírják a leckéjüket.

A vizsgálat során tizennyolcezer amerikai diák eredményét hasonlították össze országszerte, és azt találták, nem jelent jobb jegyeket, ha valaki szorgalmas otthon is. 

Ennek egyik oka a kutatók elmondása szerint az, hogy nem olyan feladatokat kapnak a diákok, ami szervesen kapcsolódik a tananyaghoz, vagy ami az órán tanultak ismétlése. Persze azt is hozzáteszik, hogy nem minden lecke felesleges, a matekházival kapcsolatban még azt is megkockáztatják, hogy egyenesen hasznos! Azon diákok, akik legalább fél órát foglalkoztak otthon matematikával, jobb jegyeket produkáltak a suliban. 

A megoldás szerintük nyilván nem az lenne, hogy egyáltalán ne legyen házi feladat, hanem az, hogy a tanárok sokkal körültekintőbben adják fel azokat, a gyerekek fejlődésére koncentrálva, és ne mondjuk arra, hogy otthoni munkában végeztessenek olyan feladatot a gyerekekkel, amire nincs idő az órán, és így nem is kapcsolódik szorosan az órai anyaghoz. A tanároknak szerintük tisztában kellene lenniük azzal, hogy miért is adnak leckét, és mit is akarnak elérni vele.

Inkább azt emelik ki, hogy a jegyek szempontjából fontosabb a órai részvétel és munka, mint a leckegyártás. További vizsgálatokat javasolnak, amik kitérnek arra, milyen, a gyerekek képességeit fejlesztő otthoni feladatokat lehetne feladni.

Egyébként gyorsan jegyezzük itt meg, hogy ez a kutatás Amerikában készült, és az ottani oktatási rendszert veszi alapul, így nem biztos, hogy egy magyar vizsgálat is erre az eredményre jutna.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

Időjárás


Karácsonyi visszaszámláló


Melyik számra gondoltam ?

MELYIK SZÁMRA GONDOLTAM? (1 - 100)


Napköszöntő


LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 71595
Hónap: 180
Nap: 5