Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács

2012.12.15

 

 

 

 

  • 75 dkg liszt (én 60 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiörlésű liszt keverékét szoktam használni)
  • 30 dkg porcukor
  • 2 csapott tk szódabikarbóna
  • 15 dkg sütőmargarin
  • 1 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 4 ek méz
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 ek fahéj
  • 1 csapott ek őrölt szegfűszeg
  • 1 tk gyömbér
  • 1 egész tojás a megkenéshez

 

 

Díszítéshez:

1 tojásfehérje

12,5 dkg porcukor

színes díszítéshez dekortoll is használható

 

 

elkészítés
  1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát 4 részre osztjuk (kb. egy részből egy nagy tepsire való mézeskalács lesz). A 4 részt gombócokká gyúrjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mézeskalács formákkal kiszaggatjuk. (Nem jó túl vékonyra nyújtani, mert akkor nem lesz puha és hamar oda is ég.) Ha később fel szeretnénk akasztani a karácsonyfára, akkor lyukat szúrunk a tésztába. (A lyukat lehet közvetlenül sütés után is fúrni rajta.)
  3. A figurákat áttesszük a tepsire, és 1 egész felvert tojással megkenjük őket. Kb. 180 fokos sütőben 5 perc alatt világosbarnára sütjük. (Gyorsan sül, úgyhogy vigyázzunk vele!) Ha esetleg elfelejtettünk sütés előtt lyukat készíteni a sütin az akasztóhoz, akkor ezt közvetlenül sütét után még pótolhatjuk egy fogpiszkáló segítségével.
  4. A díszítéshez 1 tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral keményre felverünk. A habot zacskóba töltjük, amire nagyon pici lyukat vágunk (vagy kiszúrjuk), és díszíthetjük is a kihűlt figurákat! Színes díszítéshez használhatunk dekor tollakat.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

Időjárás


Karácsonyi visszaszámláló


Melyik számra gondoltam ?

MELYIK SZÁMRA GONDOLTAM? (1 - 100)


Napköszöntő


Levelezőlista



Statisztika

Online: 1
Összes: 71595
Hónap: 180
Nap: 5